Nikon oprește producția pentru DSLR-urile D5600 și D3500

Nikon opreste productia pentru DSLRurile D5600 si D3500

Nikon spune că ambele DSLR-uri model DX sunt întrerupte pentru a concentra eforturile de cercetare și dezvoltare pe produse fotografice de gamă mai înaltă pentru profesioniști și pasionați și pentru a se concentra pe modele cu capacități video îmbunătățite, despre care compania spune că reprezintă o tendință în rândul fotografilor mai tineri.

Nikon a anunțat că producția DSLR-urilor D3500 și D5600 a încetat, confirmând un raport de anul trecut

„Este posibil să fi văzut din comunicatele recente ale Nikon Investor Relations că Nikon și-a concentrat eforturile de cercetare și dezvoltare asupra aparatelor foto și obiectivelor de gamă medie și înaltă, destinate fotografilor profesioniști și pasionați”, spune Nikon într-o declarație adresată comercianților, după cum a relatat Amateur Photographer.

„Ne concentrăm, de asemenea, pe consolidarea produselor ca răspuns la nevoile hobby-iștilor mai tineri, pentru care video este principalul obiectiv. Având în vedere această strategie de produs, producția a încetat atât pentru aparatele D3500, cât și pentru D5600.”

nikon opreste productia dslr nikon d3500
Nikon opreste productia DSLR Nikon D3500

Aparatele mirrorless prin tot mai mult teren

Mișcarea nu este chiar atât de neașteptată. La sfârșitul anului 2021, Nikon a desemnat ambele camere ca fiind „produse vechi”, semnalând că durata lor de producție se va încheia în curând. Pe măsură ce popularitatea aparatelor foto mirrorless continuă să mute atenția de la platforma DSLR și cu provocările legate de o penurie mondială de cipuri pentru computere care afectează producătorii de electronice, inclusiv aparate foto, multe mărci închid modelele care au dat semne de încetinire din cauza tendințelor actuale. Nikon declarând că eforturile de cercetare și dezvoltare sunt concentrate în altă parte, această mișcare ucide efectiv liniile de produse D3-00 și D5-00.

Modelul entry-level Nikon D3500 a fost lansat în 2018 și a fost prezentat ca având o autonomie mai mare a bateriei, un grip mai bun pentru ținerea aparatului și un design mai ușor. Între timp, modelul D5600, puțin mai vechi, a adus conectivitate Bluetooth și NFC în linia de aparate foto. Ambele au folosit un senzor de imagine DX CMOS de 24,2 MP.

nikon opreste productia dslr nikon d5600
Nikon opreste productia DSLR Nikon D5600

Momentul oportun pentru a prinde cele mai bune preturi la Nikon D3500 si Nikon D5600

Nikon a declarat că, deși nu se va reface stocul nou pentru ambele modele, aparatele foto vor continua să fie vândute până la epuizarea stocurilor. D3500 are un preț de vânzare cu amănuntul de aproximativ 2500 lei, iar D5600 are un preț puțin mai mare, de 550 de dolari. Cu toate acestea, nu ar fi o surpriză dacă prețurile aparatelor foto vor scădea puțin pentru a epuiza stocurile, în special în magazinele mari.

Nikon a confirmat, de asemenea, că firma va înlocui aplicațiile de editare a imaginilor ViewNX și CaptureNX cu NXCapture Studio, o nouă aplicație pentru editare și procesare de imagini. Începând cu data de 30 iunie, compania nu va mai furniza linkuri de descărcare pentru ViewNX 2, ViewNX-i, Capture NX 2 și Capture NX-D. NX Capture Studio poate fi descărcat de pe site-ul Nikon Download Center.