Sedinta foto CV – Poza CV-ului, primul detaliu care conteaza

Poze profesionale studio - sedinta foto business

O sedinta foto business iti ofera poze de CV potrivite pentru a completa scopul acestuia. Poza CV-ului este unul dintre primele lucruri care atrag atenția, astfel încât ea ar trebui să transmită mesajul corect. Cum faci asta? Află din articolul pregatit mai jos.

Importanța fotografiei din CV-ul tău

Importanța aspectului vizual în recrutare nu pare să scadă; din contră, crește odată cu interesul dezvoltat de angajatorilor pentru CV-uri sau mini interviuri online, deci, chiar dacă poți alege să transmiți un CV fără fotografie sfatul nostru este să iei decizia după citirea acestui articol.

Diferențele de stil legate de CV sunt bazate pe preferințe culturale. Conținutul CV-ului este însă în ultima vreme dictat și de legislație în anumite țări sau de tehnologie.

Legislație: accesul la anumite informații personale despre candidat poate să fie protejat de legi, care să protejeze informații de genul gen, vârsta, etnie, religie, caracteristici fiziologice. În unele țări, de exemplu în Germania, angajatorii nu pot cere direct aceste informații, iar poza CV-ului le poate dezvălui, deci poate să fie interzisă în aplicare.

Tehnologie: folosirea algoritmilor de scanare a aplicărilor efectuate și selectarea CV-urilor pe baza de cuvinte cheie face ca fotografia Cv-ului să fie irelevantă.

Poze profesionale studio - sedinta foto business

Totuși, în multe țări europene, printre care și România, recrutorii spun că CV-urile cu fotografie transmit o impresie mai “umană” decăt cele cu simplu text și sunt utile pentru a crea o primă imagine despre candidat, ajutând angajatorul să vadă persoana din spatele experiențelor din CV și nu doar să parcurgă un simplu text impersonal. O informație poate să fie transmisă în diverse modalități, așa că un CV cu poză ajută angajatorul să își amintească acel candidat și să îl recunoască cu ușurință ulterior, în cadrul unui interviu.

 O fotografie de CV  poate să fie însă un argument și o confirmare că tu ești persoana căutată pentru anumite tipuri de profesii: model, artist, entertainer, servicii,  în care importanța aspectului fizic este mare.

Să ai o poză cu tine la plajă în CV ar putea fi un indiciu pentru recrutor. Va considera că ai pretenții financiare exagerate sau că vrei un job pe litoral. Regula numărul doi din campania CV şi Câştigi te sfătuieşte să actualizezi CV-ul cu atenţie la micile detalii care contează: adresa de e-mail şi poza.

Poza din CV este primul detaliu care îl ajută pe recrutor să creeze o legătură între tine, ca om, şi experienţa ta. Îşi formează o idee despre felul tău de a fi care poate fi decisivă în hotărârea de a te chema sau nu la interviu.
Practica dovedeşte, însă, că recrutorii deşi apreciază experienţa candidaţilor iau în considerare fotografia acestora mai ales pentru job-uri care presupun interacţiunea cu publicul. Deşi, în primă fază pot fi uimiţi de o poză în vacanţă, chiar la plajă, mulţi dintre specialiştii în resurse umane au o atitudine deschisă faţă de candidaţi. Vor să îi cunoască la interviu, unde fie zâmbesc pentru că oamenii confirmă prima impresie, fie sunt surprinşi în mod plăcut.

Iată cele mai bune sfaturi pentru o fotografie de CV realizată în mod profesionist:

 

– Alege o fotografie tip paşaport, care să pună în evidenţă chipul tău. Camera poate fi fixată la nivelul ochilor. Spre deosebire de poza din paşaport sau cartea de identitate unde, de obicei, eşti serios, în poza pentru CV poţi avea un zâmbet delicat. Merită să transmiţi o atitudine pozitivă şi să arăţi că eşti o persoană plăcută, deschisă comunicării. Te sfătuim, totuşi, să nu exagerezi cu zâmbetul pentru a nu cădea în extrema de a nu fi considerat serios sau credibil.
– Evită selfie-urile şi pozele făcute cu smartphone-ul. Printre criteriile de care merită să ţii cont în CV-ul tău se numără calitatea fotografiei şi lumina. O poză făcută cu smartphone-ul, seara, pe care ai de gând să o inserezi în CV nu este o alegere tocmai bună. Va fi un indiciu că eşti o persoană superficială, care nu acordă atenţie detaliilor, atitudine pe care o poţi avea şi la viitorul job. Dacă nu ai condiţiile potrivite pentru a realiza o fotografie în mod profesionist, cel mai bine e să mergi la un studio foto.
– Vestimentaţia merită aleasă cu grijă, fără exagerări. Stilul smart office este cel mai potrivit. Poţi înlocui clasicul costum cu o bluză sau cămaşă în culori neutre: bej, ivoire, gri, maro, kaki, bleu, alb sau negru. Evită pozele de la reuniuni de familie sau nunţi care îşi găsesc locul în albumele de familie. Recrutorul vrea să vadă cum arăţi într-o ipostază profesională, prin urmare nu va fi interesat de pozele pe care le share-uieşti cu prietenii. Din contră îi vei crea o impresie mai puţin plăcută prin alegerea ta.
– Acordă atenţie accesoriilor. Poza de CV este fără bijuterii de culori şi dimensiuni extravagante, fără piercing-uri, ochelari de soare şi pălărie. Recrutorul nu caută creativitate şi orginalitate în poza ta şi nu este interesat ce marcă au ochelarii.
– Pentru femei, un machiaj excesiv poate crea o imagine inadecvată pentru un job. Cel mai potrivit este un machiaj natural pe care îl poţi deprinde la un curs profesionist de make-up. Te va ajuta în întâlnirile de business.
– Evită pozele de grup în care recrutorul are de ghicit care eşti tu. Va crede că nu eşti suficient de motivat sau interesat de job.
– Pozele tăiate cu ajutorul Paint Microsoft ridică semne de întrebare recrutorului. Va intui abordarea candidatului faţă de responsabilităţile care necesită o rezolvare profesionistă. Pozele pixelate sunt un alt subiect tabu, iar cea mai bună alegere este o poză reuşită care să-ţi pună în evidenţă chipul, decât o poză la dimensiuni mici.
– Alege o poză actuală pentru a nu crea aşteptări false recrutorului. Fotografiile de acum zece ani pot fi mai convingătoare, însă la interviu nu vei fi o persoană credibilă.

Sedinta foto business Cristian

Sfaturi pentru realizarea fotografiei din CV

Îți spuneam mai devreme că poza CV-ului trebuie să reflecte jobul urmărit și să îți evidențieze calitățile. Dar angajatorii spun des că primesc CV-uri cu poze ce creează exact efectul opus. Fotografia CV-ului ar trebui să exprime statutul și jobul pe care le urmărești. Poza trebuie să corespundă poziției pentru care candidezi, de ex. există o diferență între un angajat HR într-o bancă sau într-o companie IT,  între un jurnalist și un artist. Această diferență de imagine ar trebui să fie reflectată în CV.

Fotografii de la petreceri de familie (unde îmbrăcămintea, coafura sau machiajul te dau de gol), sau din zilele de relaxare și vacanțe, în îmbracăminte pentru plajă sau mult prea casual, nu vor transmite angajatorului nimic pozitiv despre tine.

Principalele reguli pentru a ne reprezenta corect vizual, conform experților,  sunt neschimbate:

  • Poza trebuie să aibă calitate bună: imagine clară, portret, ( fața și zona umerilor afișate), nu un selfie realizat de tine. Imaginea nu  trebuie să fie atât de formală ca cea din documente, afișează un zâmbet ușor și o poziție mai relaxată a mâinilor. Dacă poți face asta, îți sugerăm să apelezi la un profesionist pentru câteva fotografii ce îți vor deveni utile pentru a te prezenta.
  • Așezarea pozei în CV: acesta trebuie să fie în unul dintre colțurile de sus ale CV-ului, iar mărimea acesteia să nu depășească mărimea uneia de pașaport. Nu adăuga o poză CV de jumătate de pagină, nu adăuga elemente estetice pe marginea fotografiei. Atunci când îți creezi CV-ul pe BestJobs noi vom aranja corect poza ta în el.
  • Fața ta trebuie să fie clar vizibilă, fotografiată din apropiere, cu o atitudine încrezătoare și cu un zâmbet prietenos, dar nu extrem de larg. Nu-ți acoperi fața cu mâinile, nu îți susține bărbia în mâini, aceste gesturi pot indica stimă de sine scăzută. Folosește o imagine recentă, nu una realizată cu câțiva ani în urmă.
  • Hainele pe care le porți în poză trebuie să fie business sau business-casual, urmărește să transmiți profesionalism: evită decolteurile foarte adânci sau cămășile descheiate în cazul bărbaților, culorile mult prea stridente, ochelari de soare sau pălării, foarte multe bijuterii sau un machiaj extrem de vizibil și elaborat și mergi către culori naturale, calme.
  • Fundalul pozei de CV trebuie să fie neutru. Nu folosi imagini cu alte persoane în ele, care să îi facă pe angajatori să se întrebe care dintre aceștia ești tu. Nu folosi imagini care au în fundal obiective turistice cunoscute, chiar dacă e o poză reușită de a ta, nu e și una potrivită pentru acest context.

Importanța alegerii unei fotografii bune este subestimată de mulți. Ai o singură șansă pentru o bună primă impresie, așa că fă alegerea corectă, iar dacă ești în continuare nesigur pe alegerea ta întreabă echipa de suport BestJobs, colegii noștri sunt disponibili pentru a îți oferi consultanță în alegerea celei mai bune poze de CV.